Multi-channel adattovábbítás hang és/vagy rezgéslejátszáshoz mobil alkalmazás számára

Téma: Multi-channel adattovábbítás hang és/vagy rezgéslejátszáshoz mobil alkalmazás számára  

Egy EU-s fejlesztésben arra keressük a választ, milyen módszerekkel lehet javítani vakok navigációját hordozható eszköz segítségével. Ez az eszköz egy 3D kamerarendszer képét dolgozza fel és alakítja részben hanghatásokká és rezgésekké. Ebben a feladatban az így előállt hangokat vizsgáljuk lejátszás szempontjából akusztikai viselkedésre nézve. A feladat részben villamosmérnöki, részben informatikai alapismeretekkel is találkozik.


Feladat: Egy EU-s fejlesztésben arra keressük a választ, milyen módszerekkel lehet javítani vakok navigációját hordozható eszköz segítségével. Ez az eszköz egy 3D kamerarendszer képét dolgozza fel és alakítja részben hanghatásokká és rezgésekké. Ebben a feladatban az így előállt hangokat vizsgáljuk lejátszás szempontjából akusztikai viselkedésre nézve. A feladat részben villamosmérnöki, részben informatikai alapismeretekkel is találkozik.

Feladatok:

  • megismerkedni a projekt feladataival, céljaival
  • összegyűjteni az információt arról, milyen többcsatornás lejátszási lehetőségek vannak hordozható számítógépek esetén, elsősorban kisebb méretű laptopok (5.1 analóg kimenetekkel?), illetve mobil eszközök (androidos tablet, mobiltelefon), ahol a kimenet maximum sztereó analóg, vagy USB (HDMI?).
  • Létre kell hozni egy olyan eszközt, amely képes több csatornán (5 vagy annál több) információt továbbítani párhuzamosan megfelelő minőségben és látenciával. A kérdés, hány csatorna valósítható meg az adott körülmények között? Ezek lehetnek hangsávok vagy rezgetők számára biztosított jelek, tetszőleges elrendezésben, de egy jel = egy csatorna kiosztásban (pl. 5.1 esetén 5 hangsáv, 1 rezgés, vagy 3-3 hang/rezgés stb.)
  • Készíteni kell egy prototípus eszközt, amely rendelkezik ennyi számú hangszóróval és rezgetővel (vibrátor), esetlegesen erősítés is szükséges lehet (?). Ezt fejre illeszthető módon, fejpánt, sisak, fejhallgató stb. fogja tartani.
  • Tesztelés és kiértékelés, amely megmondja, mire képes a rendszer. A szükséges hardver egyetemi forrásból kerül beszerzésre (pl. rezgetők, hangszórók)

A feladat elsődleges célja a hardveres prototípus elkészítése és másodlagos az informatikai háttér megvalósítása. Legalább egy „klasszikus” 5.1 kimenetű laptoppal el kell készülnie egy működő eszköznek, de alapvető androidos alapismertek szükségesek lehetnek (pl. hogy valósítható meg többcsatornás lejátszás android alatt, hogy vezethető ez esetleg ki kábelen (USB) vagy vezetéknélkül (bluetooth 3) stb. Ehhez informatikusok segítsége rendelkezésre áll.

Utolsó módosítás: 2014-11-14

Dr. Wersényi György - wersenyi@sze.hu

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 9. - 2020. október 10.
Kurzuskiírási időszak vége 2020. október 16.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 16. - 2020. október 17.